Δε θα σε σώσει κανείς. Ούτε μόνος μπορείς να κάνεις κάτι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πρωτιά της Ελλάδας σε περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ. Ειδικότερα, 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών (που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου 2012 με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, από το 2008 μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι: Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ.
 
Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.
 
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών (30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: Σε 25 χώρες υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από το 2008 ως σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και σε μόλις 14 δεν υπήρξαν.
 
Μεταξύ αυτών των χωρών που έγιναν μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Ελλάδα, αλλά και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ., ενώ μεταξύ των χωρών που δεν έγιναν βρίσκονται η Αλβανία, η Αρμενία, το Ισραήλ κλπ.
 
Περικοπές στους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση έγιναν σε αρκετές χώρες, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπής είναι σε χώρες όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ όπως η Λετονία (55%, Ρουμανία 50%, Ουγγαρία 27,5%, Ελλάδα 20%).
 
Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων σε 14 χώρες, ενώ σε 23 δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η μορφή των ιδιωτικοποιήσεων ποικίλει. Έτσι, για παράδειγμα, στην Πολωνία οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για στην Ολλανδία έχουν γίνει στα προγράμματα δια βίου μάθησης και στην Ιρλανδία στις σχολές για δασκάλους και νηπιαγωγούς.
 
Να σημειωθεί ότι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου